Covid-19 pandemin i Indien

Spridningen av Covid-19 startade senare i Indien än i Sverige, men när smittan väl fått fäste började den öka allt snabbare. Att ge några aktuella siffror på hemsidan är meningslöst, eftersom dessa ändras från dag till dag. Men virusspridningen är mycket stor och dödstalen ökar i allt högre takt.

Det är svårt att tänka sig, hur ett så stort och folkrikt land som Indien påverkas. Att hålla avstånd i ett land med så stor folktäthet är många gånger omöjligt. Den plötsliga nedstängningen av landet (som i skrivande stund – slutet av maj) har förlängts till och med utgången av maj månad’. Denna ’lock-down’ har påverkat människorna enormt mycket. Inte minst påverkas de miljoner och åter miljoner daglönare som är beroende av en daglig inkomst genom till exempel gatuförsäljning- Nu står de helt utan inkomst. De av er som varit i Indien kan tänka på alla dem som lever på att sälja souvenirer av olika slag och som det vimlar av i anslutning till turistmål. Nu har de inte har några turister att sälja till – och myllret av människor på gatorna har upphört.

Några korta utdrag från den information som vi fått:

I april skrev Victor John (ledare inom ASSI):

Två problem har vuxit fram ur denna förödande katastrof. För det första har fruktan att bli smittad av coronaviruset lett till social distansering. Det har också lett till konflikter över gränser mellan olika delstater. På grund av detta har gästarbetare och marginaliserade blivit arbetslösa, statslösa och främlingar i sitt eget land.  För det andra har hungern visat sig vara farligare än själva coronaviruset. Fattiga människor har börjat dö av svält.  När covid-19 pandemin når sin höjdpunkt, kan den bli värre än i något annat land i världen.

I april skrev också Moses Parmar (ledare inom IMA):

Från ekonomiskt perspektiv har alla hamnat i en svår situation, men i Indien har runt 400 miljoner arbetare fått det oerhört svårt. Det flesta var beroende av daglig inkomst för att klara familjens behov. Men den plötsliga nedstängningen av landet ledde inte bara till att de förlorade sina jobb, utan också till att alla möjligheter att resa med flyg, järnväg och bussar upphörde. Miljontals gästarbetare blev fångade i en fälla. Det var inte bara att de inte fick tag i pengar till att försörja sin familj utan också att de saknade möjlighet att återvända till sina hemstater och familjer där deras familjer skulle kunna hjälpa dem att överleva med hjälp av lokala resurser.

Christian Social Service (CSS), och Asian Sahjogi Sanstha India (ASSI) är engagerade i hjälparbetet

Många frivilligorganisationer samarbetar med regeringen för att nå människor som behöver hjälp. Bland dessa finns CSS och ASSI. Vi har genom vårt nyhetsbrev gett en möjlighet att skicka pengar till deras hjälparbete. De första pengarna skickades i början av maj. Vi skickar också ut pengar i slutet av maj och slutet av juni. Både CSS och ASSI tackar för denna extra hjälp.

CSS har ett matpaket till en familj för en vecka, totalt INR 320 (mindre än SEK 50).

5 kg ris x INR 35=175.00
1 kg linser x INR 100= 100.00
1 kg potatis x INR 25= 25.00
1 paket salt x INR 20 = 20.00

ASSI satsar på två olika hjälppaket

Hygienpaket:  Innehåller 2 st tvålar, 2 flaskor handdesinfektion och 3 st ansiktsskydd. Varje paket kostar cirka SEK 26 (USD 2,50).

Matpaket: Det innehåller ris, kikärtor, vetemjöl och baljväxter. För en familj på fem personer kostar det cirka SEK 153 (USD 15).
 

En bild från ASSIs utdelning av hjälppaket

Från Victor John (ASSI) den 15 maj:

Vi lever mitt i en mycket smittsam miljö och rädslan för ett dolt virus har gjort många extremt nervösa. Vi insåg nog att vårt jobb inte skulle bli lätt eftersom all rörlighet var begränsad. Hur skulle vi handla och ta med 50 ton ris, 1½ ton salt och 2000 liter matolja till behövande människor på sju olika platser? Regeringen hade utfärdat en sträng varning om att ingen kunde ge mat till någon utan att söka förhandstillstånd från distriktsförvaltningen. När vi kontaktade distriktsförvaltningen, sa de; ”Vi har en policy, ta alla matvaror till oss till vårt storkök och vi kommer att ta hand om det.” Vi bestämde oss för att hjälpa storköken där det är matlagning och görs matpaket för tiotusentals familjer. Vi gjorde det i tre dagar. Regeringstjänstemännen var imponerade av vår personals engagemang och den goda kvalitén på de råvaror vi levererade.

Om du vill ge en gåva till hjälparbetet under coronapandemin, kan du använda bankgiro 820-7623 eller Swish 123 278 86 93
Märk din gåva: Covid19 CSS eller ”Covid19 ASSI”

Bli elevfadder för 200 kr/mån

Deep Friendship Sweden – India stöttar lokala skolor i Indien, där barn från fattiga familjer erbjuds starkt subventionerad utbildning. För att skapa delaktighet betalar varje familj en liten avgift för sitt barns skolgång.

Dina 200 kr per månad täcker i stort sett kostnaderna för lärarlöner, lokaler, skoluniformer och skolmateriel för ett barn. När du blir elevfadder, får du en elevprofil med foto och information om ditt fadderbarn och skolan. En elevfadder blir automatiskt medlem i DFSI utan att betala separat medlemsavgift och får naturligtvis våra nyhetsbrev.

Skicka ett mail till oss nedan så får du information om hur du kan bli elevfadder och hur betalning sker.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.